Skip Main Navigation Skip To Navigation Content

Foreign Trade

Skip top of page navigation
You are here: Census.govBusiness & IndustryForeign Trade › Definitions
Skip top of page navigation
Section XI
Textiles and Textile Articles
Notes
1. This section does not cover:
(a). Animal brush making bristles or hair (heading 0502); horsehair or horsehair waste (heading 0511);
(b). Human hair or articles of human hair (heading 0501, 6703 or 6704), except straining cloth of a kind commonly used in oil presses or the like (heading 5911);
(c). Cotton linters and other vegetable materials of chapter 14;
(d). Asbestos of heading 2524 or articles of asbestos and other products of heading 6812 or 6813;
(e). Articles of heading 3005 or 3006; yarn used to clean between teeth (dental floss), in individual retail packages of heading 3306;
(f). Sensitized textiles of headings 3701 to 3704;
(g). Monofilament of which any cross-sectional dimension exceeds 1 mm (0.04 inch) or strip or the like (for example, artificial straw) of an apparent width exceeding 5 mm (0.2 inch), of plastics (chapter 39), or plaits or fabrics or other basketware or wickerwo rk of such monofilament or strip (chapter 46);
(h). Woven, knitted or crocheted fabrics, felt or nonwovens, impregnated, coated, covered or laminated with plastics, and articles thereof, of chapter 39;
(ij). Woven, knitted or crocheted fabrics, felt or nonwovens, impregnated, coated, covered or laminated with rubber, and articles thereof, of chapter 40;
(k). Hides and skins with their hair or wool on (chapter 41 or 43) or articles of furskin, artificial fur or articles thereof, of heading 4303 or 4304;
(l). Articles of textile materials of heading 4201 or 4202;
(m). Products and articles of chapter 48 (for example, cellulose wadding);
(n). Footwear or parts of footwear, gaiters or leggings or similar articles of chapter 64;
(o). Hairnets and other headgear or parts thereof of chapter 65;
(p). Goods of chapter 67;
(q). Abrasive-coated textile material (heading 6805) and also carbon fibers and articles of carbon fibers of heading 6815;
(r). Glass fibers or articles of glass fibers, other than embroidery with glass thread on a visible ground of fabric (chapter 70);
(s). Articles of chapter 94 (for example, furniture, bedding, lamps and lighting fittings);
(t). Articles of chapter 95 (for example, toys, games, sports equipment and nets);
(u). Articles of chapter 96 (for example, brushes, travel sets for sewing, slide fasteners, typewriter ribbons, sanitary towels (pads) and tampons, napkins (diapers) and napkin liners for babies); or
(v). Articles of chapter 97.
2. (A). Goods classifiable in chapters 50 to 55 or of heading 5809 or 5902 and of a mixture of two or more textile materials are to be classified as if consisting wholly of that one textile material which predominates by weight over each other single textile mater ial.
(B). For the purposes of the above rule:
(a). Gimped horsehair yarn (heading 5110) and metallized yarn (heading 5605) are to be treated as a single textile material the weight of which is to be taken as the aggregate of the weights of its components; for the classification of woven fabrics, metal thre ad is to be regarded as a textile material;
(b). The choice of appropriate heading shall be effected by determining first the chapter and then the applicable heading within that chapter, disregarding any materials not classified in that chapter;
(c). When both chapters 54 and 55 are involved with any other chapter, chapters 54 and 55 are to be treated as a single chapter;
(d). Where a chapter or a heading refers to goods of different textile materials, such materials are to be treated as a single textile material.
(C). The provisions of paragraphs (A) and (B) above apply also to the yarns referred to in notes 3, 4, 5 or 6 below.
3. (A). For the purposes of this section, and subject to the exceptions in paragraph (B) below, yarns (single, multiple (folded) or cabled) of the following descriptions are to be treated as "twine, cordage, ropes and cables":
(a). Of silk or waste silk, measuring more than 20,000 decitex (645.098 oz./10,000 yds.);
(b). Of manmade fibers (including yarn of two or more monofilaments of chapter 54), measuring more than 10,000 decitex (322.545 oz./10,000 yds.);
(c). Of true hemp or flax:
   (i). Polished or glazed, measuring 1,429 decitex (46.094 oz./10,000 yds.) or more; or
   (ii). Not polished or glazed, measuring more than 20,000 decitex (645.098 oz./10,000 yds.);
(d). Of coir, consisting of three or more plies;
(e). Of other vegetable fibers, measuring more than 20,000 decitex (645.098 oz./10,000 yds.); or
(f). Reinforced with metal thread.
(B). Exceptions:
(a). Yarn of wool or other animal hair and paper yarn, other than yarn reinforced with metal thread;
(b). Manmade filament tow of chapter 55 and multifilament yarn without twist or with a twist of less than 5 turns per meter (1.093 yds.) of chapter 54;
(c). Silkworm gut of heading 5006, and monofilaments of chapter 54;
(d). Metallized yarn of heading 5605; yarn reinforced with metal thread is subject to paragraph (A) (f) above; and
(e). Chenille yarn, gimped yarn and loop waleyarn of heading 5606.
4. (A). For the purposes of chapters 50, 51, 52, 54 and 55, the expression "put up for retail sale" in relation to yarn means, subject to the exceptions in paragraph (B) below, yarn (single, multiple (folded) or cabled) put up:
(a). On cards, reels, tubes or similar supports, of a weight (including support) not exceeding:
   (i). 85 g (2.998 oz.) in the case of silk, waste silk or manmade filament yarn; or
   (ii). 125 g (4.409 oz.) in other cases;
(b). In balls, hanks or skeins of a weight not exceeding:
   (i). 85 g (2.998 oz.) in the case of manmade filament yarn of less than 3,000 decitex (96.820 oz./10,000 yds.), silk or silk waste;
   (ii). 125 g (4.409 oz.) in the case of all other yarns of less than 2,000 decitex (64.511 oz./10,000 yds.); or
   (iii). g (17.637 oz.) in other cases;
(c). In hanks or skeins comprising several smaller hanks or skeins separated by dividing threads which render them independent one of the other, each of uniform weight not exceeding:
   (i). 85 g (2.998 oz.) in the case of silk, waste silk or manmade filaments; or
   (ii). 125 g (4.409 oz.) in other cases.
(B). Exceptions:
(a). Single yarn of any textile material, except:
   (i). Single yarn of wool or fine animal hair, unbleached; and
   (ii). Single yarn of wool or fine animal hair bleached, dyed or printed, measuring more than 5,000 decitex (161.2725 oz./ 10,000 yards);
(b). Multiple (folded) of cabled yarn, unbleached:
   (i). Of silk or waste silk, however put up; or
   (ii). Of other textile material, except wool or fine animal hair, in hanks or skeins;
(c). Multiple (folded) or cabled yarn of silk or waste silk, bleached, dyed or printed, measuring 133 (4.2898 oz./10,000 yds.) decitex or less; and
(d). Single, multiple (folded) or cabled yarn of any textile material:
   (i). In cross-reeled hanks or skeins; or
   (ii). Put up on supports or in some other manner indicating its use in the textile industry (for example, on cops, twisting mill tubes, pirns, conical bobbins or spindles, or reeled in the form of cocoons for embroidery looms).
5. For the purposes of heading 5204, 5401 and 5508 the expression "sewing thread" means multiple (folded) or cabled yarn:
(a). Put up on supports (for example, reels, tubes) of a weight (including support) not exceeding 1,000 g (2.205 lbs.);
(b). Dressed for use as sewing thread; and
(c). With a final "Z" twist.
6.

For the purposes of this section, the expression "high tenacity yarn" means yarn having a tenacity, expressed in cN/tex (centinewtons per tex), greater than the following:


Single yarn of nylon or other polyamides, or of polyesters........................................60 cN/tex
Multiple (folded) or cabled yarn of nylon or other polyamides, or of polyesters ........53 cN/tex
Single, multiple (folded) or cabled yarn of viscose rayon ..........................................27 cN/tex

7. For the purposes of this section, the expression "made-up" means:
(a). Cut otherwise than into squares or rectangles;
(b). Produced in the finished state, ready for use (or merely needing separation by cutting dividing threads) without sewing or other working (for example, certain dusters, towels, tablecloths, scarf squares, blankets);
(c). Cut to size and with at least one heat-sealed edge with a visibly tapered or compressed border and the other edges treated as described in any other subparagraph of this note, but excluding fabrics the cut edges of which have been prevented from unraveling by hot cutting or by other simple means;
(d). Hemmed or with rolled edges, or with a knotted fringe at any of the edges, but excluding fabrics, the cut edges of which have been prevented from unraveling by whipping or by other simple means;
(e). Cut to size and having undergone a process of drawn thread work;
(f). Assembled by sewing, gumming or otherwise (other than piece goods consisting of two or more lengths of identical material joined end to end and piece goods composed of two or more textiles assembled in layers, whether or not padded); or
(g). Knitted or crocheted to shape, whether presented as separate items or in the form of a number of items in the length.
8. For the purpose of chapters 50 to 60:
(a). Chapters 50 to 55 and 60, except where the context otherwise requires, chapters 56 to 59 do not apply to goods made up within the meaning of note 7 above; and
(b). Chapters 50 to 55 and 60 do not apply to goods of chapters 56 to 59.
9. The woven fabrics of chapters 50 to 55 include fabrics consisting of layers of parallel textile yarns superimposed on each other at acute or right angles. These layers are bonded at the intersections of the yarns by an adhesive or by thermal bonding.
10. Elastic products consisting of textile materials combined with rubber threads are classified in this section.
11. For the purposes of this section, the expression "impregnated" includes "dipped".
12. For the purpose of this section, the expression "polyamides" includes "aramids".
13. For the purposes of this section and, where applicable, throughout the nomenclature, the expression elastomeric yarn means filament yarn, including monofilament, of synthetic textile material, other than textured yarn, which does not break on being exten ded to three times its original length and which returns, after being extended to twice its original length, within a period of five minutes to a length not greater than one and a half times its original length.
14. Unless the context otherwise requires, textile garments of different headings are to be classified in their own headings even if put up in sets for retail sale. For the purposes of this note, the expression "textile garments" means garments of heading 6101 to 6114 and headings 6201 to 6211.
Subheading Notes
1. In this section and, where applicable, throughout the Schedule B, the following expressions have the meanings hereby assigned to them:
(a). Unbleached yarn
(i). Has the natural color of its constituent fibers and has not been bleached, dyed (whether or not in the mass) or printed; or

(ii). Is of indeterminate color ("grey yarn"), manufactured from garnetted stock.


Such yarn may have been treated with a colorless dressing or fugitive dye (which disappears after simple washing with soap) and, in the case of manmade fibers, treated in the mass with delustering agents (for example, titanium dioxide).

(b). Bleached yarn
(i). Has undergone a bleaching process, is made of bleached fibers or, unless the context otherwise requires, has been dyed white (whether or not in the mass) or treated with a white dressing;
(ii). Consists of a mixture of unbleached and bleached fibers; or
(iii). Is multiple (folded) or cabled and consists of unbleached and bleached yarns.
(c). Colored (dyed or printed) yarn
Yarn which:
(i). Is dyed (whether or not in the mass) other than white or in a fugitive color, or printed, or made from dyed or printed fibers;
(ii). Consists of a mixture of dyed fibers of different colors or of a mixture of unbleached or bleached fibers with colored fibers (marl or mixture yarns), or is printed in one or more colors at intervals to give the impression of dots;
(iii). Is obtained from slivers or rovings which have been printed; or

(iv). Is multiple (folded) or cabled and consists of unbleached or bleached yarn and colored yarn.


The above definitions also apply, mutatis mutandis, to monofilament and to strip or the like of chapter 54.

(d). Unbleached woven fabric
(e). Bleached woven fabric
(i). Has been bleached or, unless the context otherwise requires, dyed white or treated with a white dressing, in the piece;
(ii). Consists of bleached yarn; or
(iii). Consists of unbleached and bleached yarn.
(f). Dyed woven fabric
Woven fabric which:
(i). Is dyed a single uniform color other than white (unless the context otherwise requires) or has been treated with a colored finish other than white (unless the context otherwise requires), in the piece; or
(ii). Consists of colored yarn of a single uniform color.
(g). Woven fabrics of yarns of different colors
Woven fabric (other than printed woven fabric) which:
(i). Consists of yarns of different colors or yarns of different shades of the same color (other than the natural color of the constituent fibers);
(ii). Consists of unbleached or bleached yarn and colored yarn; or
(iii). Consists of marl or mixture yarns.
(In all cases, the yarn used in selvages and piece ends is not taken into consideration.)
(h).

Printed woven fabric
Woven fabric which has been printed in the piece, whether or not made from yarns of different colors.

(The following are also regarded as printed woven fabrics: woven fabrics bearing designs made, for example, with a brush or spray gun, by means of transfer paper, by flocking or by the batik process.)

The process of mercerization does not affect the classification of yarns or fabrics within the above categories.

The definitions at (d) to (h) above apply, mutatis mutandis, to knitted or crocheted fabrics.

(ij). Plain weave
2. (A). Products of chapters 56 to 63 containing two or more textile materials (i.e., fibers) are to be regarded as consisting wholly of that textile material which would be selected under note 2 to this section for the classification of a product of chapters 50 t o 55 consisting of the same textile materials (and in the same proportion as the exported product.)
(B). For the application of this rule:
(a). Where appropriate, only the part which determines the classification under general interpretative rule 3 shall be taken into account;
(b). In the case of textile products consisting of a ground fabric and a pile or looped surface no account shall be taken of the ground fabric;
(c). In the case of embroidery of heading 5810 and goods thereof, only the ground fabric shall be taken into account. However, embroidery without visible ground, and goods thereof, shall be classified with reference to the embroidering threads alone.
3. When two units of quantity are specified in the "unit of quantity" column for a Schedule B classification, both quantitities are required to be reported in the Automated Export System (AES).
Statistical Notes
1. The term "garnetted stock" as used in this section includes waste fibers from picking and similar processes.
2. The term "decitex" as used in this section means the number of grams per 10,000 meters of yarn. To determine the decitex measurement of yarn, on a single-yarn basis, the actual grams per 10,000 meters shall be divided by the number of plies in such yarn.


Source: U.S. Census Bureau | Foreign Trade | ftdwebm 7;ster@census.gov |  Last Revised: April 22, 2014
. . . .